21 feb. 2014

Nederlandse boeken

Er zijn weer zoveel boeken bij gekomen die ik wil lezen de afgelopen tijd! Het is haast niet bij te houden. En dat naast de reeds bestaande boeken die nu pas onder de aandacht komen... Het leuke is dat er ook het een en ander in het Nederlands verschijnt! Dat is mooi, want dat maakt het voor veel mensen een stuk toegankelijker. Ik kan hier geen recensie schrijven, want ik heb ze nog niet gelezen. Ik wil ze alleen even onder de aandacht brengen en wie weet komt die recensie later.
Broodbuik - William Davis

De vertaling van de Amerikaanse bestseller "Wheat Belly" is nu vertaald en ligt sinds juni 2013 in de winkels! Op Bol.com staat de volgende omschrijving:

"De bestseller uit New York. Zo ongezond zijn tarwe en gluten voor je!
Steeds meer mensen zijn intolerant voor gluten, hebben een tarweallergie of coeliakie. Glutenvrije produkten zijn gemakkelijk verkrijgbaar in de winkels. Maar hoe ongezond tarwe werkelijk is, ook voor iedereen die niet aan bovenstaande lijdt, is veel minder bekend. Als we minder tarwe nuttigen, vallen we niet alleen af, maar verdwijnen allerlei vage vermoeidheids- en buikklachten, kunnen we ontstekingen remmen en type 2 diabetes terugdringen.
Het gevaar van tarwe is hét gezondheidsissue anno nu."

Een Nederlandse post over dit boek kun je lezen op Het Paleo Perspectief, het weblog van Melchior Meijer.

De cardioloog William Davis wordt bekritiseerd voor het overdrijven van de achterliggende wetenschappelijke bewijzen teneinde z'n boodschap over te brengen, maar dat betekent nog niet dat z'n boodschap niet waar is. Sterker nog, deze maand is een nieuw (gerandomiseerd dubbel-blind) onderzoek gepubliceerd in  British Journal of Nutrition, waar één van Dr. Davis z'n aannames wordt getest, met dramatische resultaten die Dr. Davis' aanname bevestigen. Diet Doctor Andréas Eenfeldt gaat er kort en helder op in in één van z'n posts (engels). Hoe dan ook, Broodbuik lijkt me een eye-opener en de moeite van het lezen waard.


Het Oerdieet - Remko Kuipers

Een ander veelbelovend boek Het Oerdieet van Remko Kuipers, verschenen in januari 2014, vers van de pers! Op Bol.com wordt het boek als volgt aangeprezen: 

"Het oerdieet: het dieet waarbij Remko Kuipers in begrijpelijke taal uitlegt waarom we allemaal zouden moeten eten als oermens. Om zijn theorie direct in praktijk te brengen biedt Het oerdieet tevens honderd recepten, samengesteld door culinaire kenners."

"‘Het oerdieet biedt een waardevol inzicht in de samenstelling van onze huidige voeding en de verschillen met onze oorspronkelijke, paleolithische voeding. En dr. Kuipers’ recepten zijn niet alleen gemakkelijk te bereiden, maar ook goed betaalbaar en uiterst smakelijk.’ Loren Cordain, auteur van The Paleo Diet

‘De theorie achter Het oerdieet is zo verleidelijk dat je er wel in moet geloven.’ Dr. Frank, auteur van het Dr. Frank-dieet"

Ik ben ontzettend benieuwd naar dit boek. Ik heb goede hoop dat dit een mooie Nederlandse weergave is van de Paleo-principes die in de VS al zo bekend zijn door Mark Sisson, Robb Wolf, Loren Cordain en vele anderen.

Heb je één van deze boeken gelezen? En? Wat vond je ervan? We zijn ontzettend benieuwd naar je mening!

Disclaimer: Deze post bevat GEEN zogenaamde affiliate-links. Wij verdienen geen geld aan de hier vermelde en/of geresenceerde producten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten