23 mrt. 2014

Vlees, eieren en melk net zo ongezond als roken?

Nee dus. Maar als je het nieuws van begin maart over een nieuwe wetenschappelijke studie leest denk je misschien van wel. Het is vaak nuttig dergelijk nieuws vanuit een evolutionair oogpunt te bekijken: is het aannemelijk dat een voedsel dat sinds mensenheugenis wordt gegeten ongezond is? Als het ongezond is en we blijven het eten, zal evolutie er dan niet voor zorgen dat de nadelige effecten verdwijnen? Hoe onaannemelijker een standpunt is, hoe sterker het bewijs ervoor zal moeten zijn om te overtuigen.  Er waren echter een heleboel dingen aan te merken op het nieuws en de studie waar het om ging.


Dietdoctor legt uit dat het niet mogelijk is om oorzakelijk verband aan te tonen met een epidimiologische studie. En dat de geobserveerde toename van de hormoon IGF-1 onder invloed van eiwit, minstens net zo veel toeneemt door consumptie van koolhydraten.

Dr Briffa vindt het frappant dat volgens de studie eiwitinname bij mensen van 50 tot 60 jaar oud een nadelig effect zou hebben, terwijl het bij mensen van 60 jaar en ouder juist een beschermend effect heeft. Sterker nog als alle mensen van 50 jaar en ouder samen bekeken worden is er zelfs geen effect te merken van verschillen in eiwitinname. Ook legt Dr Briffa het verschil tussen associatie en causatie nog een keer uit.

Op Twitter/Twitlonger vindt Michael McLeod dat de studie meer een statistische visexpeditie naar significante resultaten lijkt.

Zoë Harcombe besteedt maar liefst twee posts aan de studie. In de eerste stipt ze aan dat de hoofdonderzoeker van de studie verbonden is aan een bedrijf die een plantaardige maaltijdvervanger produceert en dus een conflict of interest heeft. In haar tweede post berekent ze dat de titel Meat and cheese may be as bad for you as smoking gebaseerd is op slechts 6 sterfgevallen.

Science Media Centre heeft kritieken op de studie van verschillende wetenschappers verzameld.

In NewScientist magazine worden vragen gesteld bij de manier van data verzamelen van de studie. 18 jaar geleden zijn de deelnemers één keer geïnterviewd over wat ze de afgelopen 24 uur gegeten hadden en daarop zijn alle conclusies gebaseerd.

Let fat be thy medicine vraagt zich af wat de agenda achter de studie is.

En nog veel meer:
Um, Actually, Eating Meat Isn't Even Remotely As Bad As Smoking
LCHF success, but will protein kill me?
Animal protein worse than smoking?!?!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten