12 jul. 2012

Niet alle vet is goed

Ondanks wat de naam van deze blog doet vermoeden is niet alle vet goed. En voor sommige mensen misschien verrassend, zijn het juist de plantaardige oliën en vetten waar je voor moet uitkijken. Het woord plantaardig in de naam van vetten is ook een beetje misleidend. Die worden namelijk niet van planten gemaakt, maar van zaden. Zaadoliën zou dus een beter naam zijn.

In deze post ga ik verder niet in op wat er precies allemaal niet gezond is aan zaadoliën. Dat komt in een toekomstige post. Hieronder slechts een filmpje over het maken van koolzaadolie. Alle zaadoliën waarop niet specifiek staat aangegeven dat ze "koud geperst" of "koude persing" zijn, worden op deze manier geproduceerd. Iets wat op een dergelijke manier geproduceerd wordt kan gewoon niet gezond voor je zijn.

Zie hieronder het contrast met koude persing van olijven. Ik weet wel wat ik liever consumeer.1 opmerking:

  1. Ik noem dit "industrieel kunst -en vliegwerk". Dat men met pure chemicaliën in de weer gaat om zoveel mogelijk product te krijgen. Zo lang het niet direct aantoonbaar is dat het slecht is is het goed,(verkoopbaar)gezond en aan te raden. Het argument dat verkoopt. Meestal is het reclame budget ook ruimer voor dit soort producten.

    BeantwoordenVerwijderen