8 mrt 2014

Goed vlees

Voordat we LCHF gingen eten een paar jaar geleden, aten we erg weinig vlees. Sterker nog, ons menu was grotendeels vegetarisch! Dit was uit principe, omdat we geen rol wilden hebben in de bio-industrie die voor dier en milieu zo schadelijk is. Vandaar dat er ook geen discussie over was dat het vlees dat we gingen eten op LCHF biologisch moest zijn! Dat was op zich best een zoektocht, beginnend in de supermarkt bij het EKO keurmerk en het EU organic logo uiteraard. Alleen waren we daar nogal snel op uitgekeken. Het is toch een beetje eenheidsworst... Waar we toen woonden hadden we gelukkig een slager van De Groene Weg om de hoek, die was maar wat blij met ons wekelijkse bezoekje :) En even zo vond hij het jammer toen we verhuisden.

En toen begon de zoektocht opnieuw. We woonden buiten de stad, dus de slager was geen optie. We zijn bij alle (bio)boerderijen in de buurt geweest, maar vaak hadden ze daar onhandige pakketten te koop of was de prijs hoger dan we gewend waren van onze slager of hadden ze niet regelmatig genoeg vlees en waren we zodoende afhankelijk van of er een beest geslacht werd of niet. Het was ontzettend leuk om er af en toe te gaan kijken en mee te nemen wat ze op dat moment hadden, maar echt handig voor ons wekelijks vlees was het niet. Wat waren we blij toen we Jelwin met z'n Schotse Hooglanders ontdekten! Destijds alleen nog in onze regio, maar tegenwoordig door het hele land! Dat vulden we voor de variatie aan met  OK Vlees, dé oplossing want ook zij bezorgen door het hele land. Voor de hond en de kat wil ik graag OerVoer even tippen, want ook je huisdier is gebaat bij een LowCarb dieet.

Schotse Hooglanders

In het Westerkwartier in Groningen grazen deze prachtige beesten, maar daarnaast kopen ze ook slachtrijpe Hooglanders, Galloways en Sailers van collega boeren. Op de website staat mooi verwoord waarom wij zo fan zijn van de Hooglanders:
"Natuurvlees is gras gevoerd vlees van koeienrassen die het jaar rond in de natuur lopen. Wij gebruiken geen antibiotica en geen krachtvoer. Hierdoor is het vlees erg gezond. En wat is er diervriendelijker dan een leven zoals de natuur het bedoeld heeft... Natuurvlees = beter dan biologisch!"
De dieren worden pas met 4 jaar geslacht. Het vlees is heerlijk vol van smaak en ondanks de leeftijd toch verrassend mals. Goed voor de natuur, goed voor het dier, goed voor ons! En het mooie is: er wordt niets verspild! Je kunt orgaanvlees bestellen en er wordt orgaan verwerkt in katten- en hondenvoer van OerVoer. Zelfs de huiden worden verwerkt tot prachtige vloerkleden. Is dit goed vlees of niet? Alleen als je ze zelf zou vangen en slachten zou het nog meer Paleo zijn.
We hebben de Hooglanders zelf mogen aanschouwen op de boerderij in maart, als ze in de winter wat bijgevoerd worden, prachtige beesten! Ook is het bezoek van de theetuin Schots en Scheef aan huis ontzettend de moeite waard! En als je er dan toch bent, het Blote Voetenpad is een ontzettend leuke wandelroute!
Oh, bijna vergeten: de prijsvergelijking met EKO Vlees van de AH maakt de keuze voor Hooglandervlees nóg makkelijker. En reden destijds Jelwin en Ymkje alleen nog zelf rond om het vlees diepgevroren te bezorgen in ons woongebied, inmiddels kun je het door heel Nederland diepgevroren aan huis geleverd krijgen door het IJspaleis of gewoon met PostNL!

OK Vlees

Tja, Hooglanders zijn koeien, en van koeien krijg je alleen maar rundvlees. En wij hadden ook wel eens zin in varkensvlees en kip, en af en toe iets bijzonders. Naast het af en toe afnemen van vlees van een plaatselijk geslacht varken van een bioboerderij in de buurt ontdekten we OK Vlees! Ook van hun site een quote over het waarom:
"Wij vertellen waar onze dieren vandaan komen, hoe ze hebben geleefd en wat de visie vanOKvlees.nl en onze leveranciers is op dierenwelzijn. Daarbij hoort ook dat we open zijn over wat er nog niet goed gaat. Op onze website komen onze boeren en onze afnemers uitgebreid aan het woord.
Bij OKvlees.nl zijn wij er van overtuigd dat de bio-industrie en de machteloosheid van goedwillende boeren botst met begrippen als 'faire handel' en respect voor dieren."
We bestelden ons vlees hier graag. Het assortiment is zeer uitgebreid en nu nog veel meer dan toen wij Nederland verlieten. Zo jammer van al die nieuwe producten die we niet meer hebben kunnen uitproberen... Op het stukje "Bijzonder OK" op de website staan zoveel lekkere dingen! Als wij eens echt lekker wilden eten namen we bijvoorbeeld een stukje Edelhert filé! Genieten! En soepbotten kun je gratis bijbestellen, net als vaak bij de gewone slager op de hoek.
De prijs is zeer schappelijk, en je hebt de keuze tussen scharrelvlees en biologisch. En de bezorging is ook uitmuntend. Het kwam diepgevroren verpakt met droogijs in een isolatiezak in een doos, gewoon met PostNL. Zelfs in de zomer was alles nog diepgevroren! En de isolatiezakken stuurden we (per minstens 2) terug met de hergebruik-sticker, voor hergebruik.

OerVoer

Behalve wijzelf, eten ook onze hond en katten hun natuurlijke dieet. Nouja, voor zover dat lukt dan. De hond krijgt rauwe botten met veel vlees en af en toe orgaan en de katten zouden eigenlijk hun eigen portie moeten jagen... Helaas doen ze dat niet en zelfs prooidieren gingen er niet in. Zij krijgen dus gemalen rauw vlees, zoals je dat bij OerVoer kunt bestellen. Ze schrijven zelf op hun site:
"Kiezen voor OerVoer betekent: kiezen voor een compleet aanbod op maat van verse kwaliteit voeding voor je hond, waarbij de vis en het vlees van dieren komt die tenminste een betrouwbare achtergrond hebben. Wij zijn tevens dealer van Orijen en K9Natural die beiden hoge kwaliteit gevriesdroogd versvoer aanbieden en van ZiwiPeak die een luchtgedroogde vleesvariant aanbiedt.
Wij maken het makkelijk voor je door samengestelde pakketten op maat aan te bieden op deze voeding van hoge kwaliteit, eenmalig of in de vorm van een abonnement."
De kat staat er nog niet bij vermeld, maar ook daarvoor hebben ze los voer en pakketten. Het gevriesdroogde voer wat ze aanbieden is reuze handig tijdens een vakantie of andere periode dat vers vlees even geen optie is (een emigratie bijvoorbeeld). En het versvlees komt weer net zo mooi verpakt met PostNL als dat van OKVlees en Schotse Hooglanders. Onder het stukje "Onze Visie" kun je ontzettend veel informatie vinden over het waarom van vers voeden van je hond/kat.

Zweden

En nu wonen we in Zweden en begint de zoektocht weer opnieuw! En we wonen niet in de grote stad, dus dat maakt het er niet gemakkelijker op. Ik heb gelukkig een leverancier gevonden voor katten- en hondenvoer. Het rauw voeren is hier wat verder dan in Nederland, maar het assortiment is wel minder en aan droogijs bij de verzending doen ze niet. De uitvoering is dus wat primitiever.

Voor onszelf is het ook weer zoeken. Er ligt wat biologisch vlees in de schappen van de supermarkt, KRAV heet hier het keurmerk. Tot mijn verrassing hebben ze regelmatig KRAV hele kippen! Dat is smullen, en de botten gaan mooi in de 'broth'. Verder is er het Svenskt Kött keurmerk, wat op heel veel 'gewoon' vlees staat. Vlees met dit keurmerk komt van dieren die zijn geboren, opgegroeid, geslacht en versneden in Zweden en de vleesproducten zijn geproduceerd, verwerkt en verpakt in Zweden. Ook op vlees zonder dit keurmerk staat altijd de herkomst vermeld en vaak ook waar het verwerkt/verpakt is. Hierin is Zweden blijkbaar verder dan Nederland. Minstens 85% van alle Svenskt Kött koeien staan 's zomers buiten, voor schapen en lammeren is dit 100%. Er zijn ook zeer uitgebreide regels om dieren te houden, wil je het Svenkst Kött keurmerk krijgen.

Desalniettemin kopen we toch nog liever vlees met het KRAV-keurmerk, of nog liever direct van een boer in de buurt. Regelmatig kun je op de Zweedse marktplaats "köttlådor" kopen, een doos vlees van een aantal kg, wanneer een dier of aantal dieren geslacht wordt. Er zijn een aantal (bio)boerderijen waar dat regelmatig kan en je ook kunt bestellen, maar soms ook zie je een enkele koe met naam en toenaam en geschiedenis die dan binnenkort geslacht wordt en waar je het vlees van kunt bestellen. Dit hieronder is bijvoorbeeld de koe Ture van binnenkort 3 jaar die dan geslacht wordt. Ziet Ture er niet smakelijk uit? Wij willen wel een doos in elk geval!

2 opmerkingen:

  1. Bedankt voor de leuke vermelding! Helaas moeten we jullie als trouwe klanten missen nu jullie naar Zweden verhuist zijn. Mooi dat jullie in Zweden alternatieven gevonden hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem3/12/2014

    Ha, Sietske en Ymkje, ja mooi verhaal van Sietske. Ik zit 'as we speak' te wachten op de postbode met weer een pakket van Schotse Hooglanders en ook de kip erbij.

    Tweede bestelling, heel goed bevallen. Ik neem het plaatsje van Sietske en familie, in ;-)

    BeantwoordenVerwijderen