Richtlijnen voor het begin
Zou het niet geweldig zijn om echt voedsel te eten, zoveel als je wilt, en je gezondheid en gewicht te verbeteren? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar LCHF (Low Carb, High Fat) is een methode die al 150 jaar in gebruik is. En nu levert de hedendaagse wetenschap het bewijs dat het werkt.
Je hoeft je eten niet te wegen, geen calorieën te tellen, er zijn geen vreemde "voedselvervangers", geen pillen. Het gaat alleen om echt voedsel en gezond verstand.
Inhoud:
- Introductie
- De Basis
- Dieet Advies
- Tips en Suggesties
Introductie
Een LCHF dieet betekent dat je minder koolhydraten eet en een grotere hoeveelheid vet. Het belangrijkste is dat je je inname van suiker en zetmeel minimaliseert. Maar je kunt andere heerlijke dingen eten tot je voldaan bent - én toch afvallen.
Een aantal recente hoog-kwalitatieve wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat LCHF het zowel makkelijker maakt gewicht te verliezen als je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. En dat is nog maar het begin van de voordelen.
De Basis
- Eet wel: vlees, vis, eieren, groenten die boven de grond groeien en natuurlijke vetten (zoals boter)
- Eet geen: suiker en zetmeelachtig eten (zoals brood, pasta, rijst en aardappelen)
Maximaal 5 gram koolhydraten (uitgezonderd vezels) per 100 gram voedsel is een goede basis voor beginners. |
Eet wanneer je honger hebt en tot je voldaan bent. Zo simpel is het. Het is niet nodig calorieën te telen of je eten te wegen. En vergeet al die industrieel geproduceerde low-fat producten.
Er zijn goede wetenschappelijke redenen waarom LCHF werkt. Als je suiker en zetmeel vermijdt stabiliseert je bloedsuikerspiegel en daarmee daalt de hoeveelheid insuline. Insuline is een hormoon dat vet-opslag stimuleert. De hoeveelheid insuline verlaagt, dus je vetverbranding verhoogt en dat geeft een meer voldaan gevoel.
Opmerking voor diabetici
Het vermijden van koolhydraten die je bloedsuiker verhogen verlaagt je behoefte aan medicijnen. Wanneer je dezelfde hoeveelheid insuline blijft gebruiken kun je last krijgen van hypoglycaemie (verlaagd bloedsuiker). Het zal in het begin nodig zijn je bloedsuikerspiegel regelmatig te testen en je hoeveelheid medicatie aan te passen (verlagen). Idealiter doe je dit samen met de hulp van een dokter of huisarts. Als je gezond bent of wel diabeet maar alleen een aangepast dieet of Metformin gebruikt dan is er geen risico op hypoglycaemie. Aldus DietDoctor
Dieet Advies
De voedselpiramide van het voedingscentrum is bij iedereen wel bekend. Vergeet die maar! Dit is de LCHF voedselpiramide. Let op: geen brood, pasta, rijst, aardappelen!
Eet zoveel je wilt
- Vlees: Elk type. Rundvlees, varkensvlees, wild, kip. Het vet van vlees is goed, zo ook het vel van de kip. Probeer gras-gevoed vlees of biologisch vlees te kopen als je kunt.
- Vis en schaaldieren: Elk type. Vette vis, zoals zalm, makreel en haring zijn helemaal goed. Vermijd gekweekte vis.
- Eieren: Elk type. Gekookt, gebakken, omelet. Bij voorkeur biologische eieren.
- Natuurlijk vet, vette sauzen: Je eten smaakt lekkerder en je voelt je meer voldaan wanneer je boter en room gebruikt bij het koken. Béarnaise, Hollandaise, roomsaus, kaassaus - lees de verpakking of maak ze zelf. Kokosvet of kokosolie en olijfolie zijn ook goede opties.
- Groenten die boven de grond groeien: Elk type kool zoals bloemkool, broccoli, witte kool, rode kool, spitskool, spruitjes. Asperges, courgette, aubergine, olijven, spinazie, champignons, andere paddestoelen, komkommer, sla, avocado, uien, pepers, tomaten, etc.
- Melkproducten: Kies altijd die met het hoogste vetgehalte. Roomboter, slagroom, room, zure room, crème fraîche, 48+ harde kazen en zachter kazen, roomkaas. Turkse of Griekse yoghurt. Wees voorzichtig met gewone melkproducten, want deze bevatten veel melksuikers. Vermijd zeker gezoete melkproducten, melkproducten met een smaakje en low-fat melkproducten. Dit geldt ook voor vla, (drink-)yoghurt en pudding.
- Noten: Goede keuze in plaats van snoep of chips, bijvoorbeeld 's avonds bij de tv (met mate).
- Bessen: Prima met mate, wanneer je niet heel strikt of gevoelig bent. Heerlijk met slagroom of clotted cream.
Te Vermijden Producten
- Suiker en Maisstroop: Maisstroop is ook wel bekend als HFCS (High Fructose Corn Syrup) en wordt vooral in de VS in producten verwerkt. Absoluut vermijden, het allerslechtst. Frisdranken, snoep, sap, sportdrankjes, energiedrankjes, chocolade, cake, koekjes, gebakjes, ijs, ontbijtgranen. Bij voorkeur ook zoetstoffen vermijden.
- Zetmeel: Brood, pasta, rijst, aardappelen, frietjes, chips, pap, muesli enzovoorts. Zogenaamde "volgraan producten" zijn slechts een klein beetje minder slecht. Kleine hoeveelheden van zetmeelrijke groenten kan OK zijn wanneer je niet al te strikt bent met of gevoelig bent voor koolhydraten.
- Margarine: Industriele imitatie van boter met onnatuurlijk hoge hoeveelheden omgea-6 vetten. Bevatte voorheen als bijproduct transvetten, die kankeverwekkend zijn. Hoewel de transvetten tegenwoordig geëlimineerd zijn, heeft margarine geen gezondheidsvoordeel en het smaakt slecht. Statistisch geassocieerd met astma, allergieën en andere ontstekingsziekten.
- Bier: Vloeibaar brood. Vol malt-suikers, helaas.
- Fruit: Heel zoet, veel suiker. Als je het niet kunt missen, eet het dan af en toe een keer met mate en beschouw het als een natuurlijke vorm van snoep.
Af en toe
Bepaal zelf wanneer je er aan toe bent. Je gewichtsverlies kan hierdoor afnemen.
- Alcohol: Droge wijn (rode wijn of droge witte wijn), whisky, wodka, brandy, dranken zonder suiker.
- Pure chocola: Boven de 70% cocoa, bij voorkeur met mate. In Nederland zijn er ook diverse suikervrije chocolades, maar besef wel dat ook zoetstoffen een dikmakend effect hebben.
Drinken
- Water
- Spa
- Koffie: probeer eens met slagroom
- Thee
Tips en Suggesties
Als je vertelt dat je geen brood, aardappelen, rijst, pasta, suiker en baksels eet is meestal de eerste vraag: "Wat eet je dan wel?" En omdat het wat lastig kan zijn om met bovenstaande basis daadwerkelijk een menu samen te stellen doen we graag wat suggesties voor maaltijden en snacks. Daarnaast zal het recepten-deel van deze website met de tijd groeien en kun je daar je inspiratie opdoen en delen!
Ontbijt Suggesties
- Eieren met spek en/of kaas
- Omelet met groenten en/of kaas
- Scrambled Eggs met slagroom of creme fraiche
- Gekookte eitjes met mayonaise
- Blikje makreel of tonijn en gekookte eieren
- Eiersalade van gekookte eieren, mayonaise of boter en kruiden
- Salade van mozzarella, pesto, tomaatjes, rucola en pijnboompitten
- Kaasplankje met brie en ham en salami
- Griekse of Turkse yoghurt (10% vet of meer) met noten en zaden en eventueel wat besjes
- Oopsie-broodjes belegd met een dikke laag boter en kaas, brie, ham, ontbijtspek of notenpasta, amandelpasta, wat je maar lekker vindt. Je kunt ze ook beleggen met hamburger of gebruiken voor een hotdog. Een grote oopsie is te gebruiken als swiss roll, met een dikke laag slagroom en wat bessen.
Lunch en Diner Suggesties
- Rijk gevulde bolognesesaus zonder pasta, met veel gehakt, courgette, champignons, tomaten, tomatenpuree, roomkaas en een flinke laag geraspte kaas erover
- Oosterse schotel met nasivlees, tauge, oosterse groenten en een saus van pindakaas, kokosmelk, kikkoman soyasaus en currypasta (etiket lezen!)
- Lasagne van gegrilde aubergineplakken, mozzarella en gehakt-tomatensaus
- Salade met met rookvlees omwikkelde mozzarella-bolletjes en pesto-dressing
- Salade met met ontbijtspek omwikkelde gegrilde geitenkaasjes
- Salade met grote garnalen, tonijn, zalm of makreel en mayonaise
- Een heerlijk stuk vlees, vis of kip met daarbij een rijke roomsaus en een kommetje groenten (uit bovenstaande lijst) met boter
- Hartige taart zonder deeg - vulling van vlees en groenten naar keuze gebonden met een mix van eieren en room toegedekt met een laag geraspte kaas
- Stoofpotje met toegestane groente en lekker veel en vet vlees
- Ongebonden soepen, heerlijk met room
Snack Suggesties
Als je dieet volgt met weinig koolhydraten, meer vet een beetje meer eiwit, dan heb je waarschijnlijk minder behoefte om tussendoor te eten. Wees niet verbaasd als je niet langer behoefte hebt aan snacks. De meesten hebben voldoende aan twee of drie maaltijden per dag. Als je toch zin hebt in een snack:
- Bouillon
- Handje nootjes
- Stukjes kaas of worst
- Gedroogde worstjes, zoals BiFi
- Olijven
- Geklopte slagroom met wat bessen
- Gekookt eitje met mayonaise
- Opgerolde ham met roomkaas of iets van groente
- Een beetje donkere chocola, met mate!
Dingen voor onderweg en op het werk - Suggesties
Als je naar je werk moet of op school zit moet je je lunch mee kunnen nemen. Daarom hier enkele suggesties voor dingen onderweg. Zorg ook voor een zakje nootjes en wat verpakte worstjes of wat stukjes kaas voor nood-momenten van honger als je in de file terecht komt of de treinen rijden niet. Toegegeven, het is iets complexer dan je boterhammetjes smeren en het vereist wat plannen vooraf, maar dan eet je wel gevarieerder en je collegae/klasgenoten zullen je de lunch uit de mond kijken!
- Restjes van de vorige dag als je een magnetron tot je beschikking hebt
- Salade van mozzarella, cherrytomaatjes, pesto en olijfolie, pijnboompitten en geraspte kaas
- Dun gebakken omelet van meerdere eieren gevuld met sla, rauwe groenten, mayonnaise (als een soort wrap)
- Gevulde omelet met groenten en spekjes, ook koud lekker
- Groente-quiches van fijngesneden toegestane groenten, gehakt of spekjes gebonden met een mengsel van ei en room en evt. geraspte kaas
- Oopsies als brood belegd met lekker veel boter en kaas of vleesbeleg
- Gehaktballetjes zijn ook koud lekker, beetje mayonaise erop en wat komkommer erbij
Kijk uit voor "Low Carb" fabrieksproducten!
Wees skeptisch aangaande speciale "low carb" koolhydraat-vervangende fabrieksproducten zoals pasta, brood en chocolade. Helaas is dit vaak gewoon junkfood. Voor veel mensen is het gewichtverlies gestopt door dit soort producten. Vaak zitten er gewoon veel koolhydraten in deze producten, maar je moet door de reclame heen zien.
Dreamfields' "low carb pasta" bijvoorbeeld bestaat bijna volledig uit zetmeel en wordt min of meer als elke pasta geabsorbeerd. Meer over de Dreamfields' Pasta Leugen op de site van Diet Doctor.
En low carb brood? Wees voorzichtig: als het met granen is gemaakt is het zeker niet laag in koolhydraten, maar sommige bedrijven willen het toch als LowCarb verkopen. Een voorbeeld: Julian Bakery's nep low carb brood op de site van Diet Doctor.
Low carb chocolate zit vaak vol suikeralcoholen, die door de fabrikant niet worden meegeteld als koolhydraten. Echter wordt ongeveer de helft ervan waarschijnlijk wel geabsorbeerd en daarmee verhoogt wel degelijk de bloedsuikerspiegel. De rest van de koolhydraten komen in de dikke darm waar het gemakkelijk voor gassen en diarree kan zorgen. Daarnaast wordt die behoefte aan zoetigheid in stand gehouden.
Als je gezond en slank wilt zijn, doe je er beter aan echt voedsel te eten.
Bij-effecten in het begin
Wanner je cold-turkey (in één keer, aangeraden) stopt met het eten van suikers en zetmeel dan kun je tijdelijk last hebben van bij-effecten zolang je lichaam moet wennen aan de nieuwe manier van eten. Voor de meeste mensen is het slechts mild en duurt het een paar dagen, bovendien zijn er manieren om de effecten te minimaliseren.
Vaak gerapporteerd in de eerste week:
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Duizeligheid
- Hartkloppingen
- Geïrriteerdheid
De reden van de bij-effecten is dat koolhydraatrijk voedsel vocht-vasthoudende eigenschappen heeft. Wanneer je stopt met het eten van dit voedsel, gaat je lichaam minder water vasthouden en verlies je dat vocht middels je nieren. Ofwel, je plast het uit. En waar je vocht verliest, gaan er zouten mee. Dit kan (lichte) uitdroging en een gebrek aan zout tot gevolg hebben in de eerste week.
Daarnaast is gebleken dat hoe meer vet je eet, hoe minder (lang) last je hebt van de bij-effecten omdat je lichaam sneller overschakelt op vetverbranding en aangepast raakt. Vet is als je LCHF eet je eerste energie-bron, dan komen eiwitten en als laatste pas koolhydraten. Idealiter haal je minstens 70% van je energie uit vetten, maximaal 5% uit koolhydraten en de resterende 25% of minder uit eiwitten.
Sommigen geven er de voorkeur aan de koolhydraatinname langzaam, gedurende enkele weken, te verlagen om de bij-effecten te minimaliseren. Voor de meesten echter is het verstandig om de meeste suikers en zetmeel-producten direct te elimineren. Een paar kilo extra gewichtverlies in het begin ten gevolg van vochtverlies in de eerste dagen is toch goed voor de motivatie om door te zetten!
"De hoeveelheid insuline verlaagt, dus je vetverbranding verhoogt en dat geeft een meer voldaan gevoel."
BeantwoordenVerwijderenInsuline is toch juist een signaalstof waardoor je je voldaan voelt?
http://adipocyte.co.uk/Insulin%20and%20hypothalamus.htm
Er wordt nergens gezegd dat insuline geen voldaan gevoel zou geven, er staat dat vetverbranding een MEER voldaan gevoel geeft. Het insuline-bloedglucose mechanisme zorgt voor snelle energievoorziening en dus ook een snel verzadigd gevoel, dat is echter tijdelijk, tot je bloedsuikerspiegel weer daalt en je weer behoefte krijgt die aan te vullen. En zoals Bas al zegt, is dit verstoord als je ongevoelig bent voor insuline (als je overgewicht hebt, of diabetes) en dat is voor een steeds groter deel van de bevolking het geval.
VerwijderenAls je je lichaam van energie voorziet door vetverbranding, dan geeft leptine dat voldane gevoel. Dankzij je vetcellen is er altijd energie voorradig en gaat de energievoorziening niet zo met pieken en dalen en dat geeft een MEER voldaan gevoel. In tegenstelling tot glucosemetabolisme dus. Bovendien inhibeert een hoog insuline-niveau het leptine-signaal en staat zodanig dat MEER verzadigde gevoel in de weg. Hierover (later) meer op de pagina's "Vet Goed? Goed Vet!" en "Waarom LCHF?".
Insuline geeft inderdaad op de korte termijn een voldaan gevoel (in ieder geval als je het rechtstreeks in je hypothalamus injecteert), maar dat is natuurlijk niet het enige in je lichaam wat voor een voldaan gevoel kan zorgen. Als je lichaam ongevoelig voor insuline wordt gaat dit effect waarschijnlijk ook verloren.
BeantwoordenVerwijderenDit staat trouwens ook in het artikel dat je linkt.
BeantwoordenVerwijderenDe hedendaagse wetenschap geeft toch ook het bewijs dat vet eten je gezond niet verbeterd? Ik denk dat je met selectief studies uitzoeken je alles kunt bewijzen.
BeantwoordenVerwijderenIk ben het er overigens heel erg mee eens dat je er goed mee af kunt vallen en ook zal je bloedsuikerspiegel stabieler zijn, maar goed voor de gezondheid? Er is wel heel erg veel en overtuigend bewijs dat (rood) vlees kankerverwekkend is.
Je laat wel heel veel ongezond voedsel liggen. Dat is wel goed en zal zeker goed helpen tegen een heel aantal welvaartsziekten.
Nee, de wetenschap geeft zeker niet het bewijs dat vet ongezond is. Daar heb je geen selectief studies uitzoeken voor nodig. Onder het kopje "Vet goed? Goed vet!" zullen we het hoe en waarom van vet nog uitleggen, maar dat is nu nog onder constructie. Ook het bewijs dat rood vlees kankerverwekkend zou zijn, is zeker niet overtuigend. Daar zal ik ook een artikel aan wijden.
VerwijderenWel wil ik nog even kwijt dat evolutionair gezien is het helemaal niet logisch is dat vet en rood vlees slecht voor je zijn. Die zijn al honderdduizenden jaren onderdeel van het menselijk dieet en daar zijn we dus helemaal op aangepast. Omgekeerd is het ook heel onlogisch dat granen gezond zouden zijn, terwijl die pas zo'n 10.000 jaar veel gegeten worden. Niet lang genoeg om daar helemaal op aangepast/geëvolueerd te zijn. Laat staan zogenaamde plantaardige oliën, die nog geen 100 jaar gegeten worden.
Ook zijn er geen volken/stammen/groepen bekend die volledig veganistisch eten, zoals jij doet. Als dit erg gezond zou zijn, zou dit evolutionair gezien voordelen moeten opleveren te opzichte van volken die wel vlees eten. Dan zouden we nu toch bewijzen moeten kunnen vinden van relatief succesvolle veganistische volken. Volken die door omstandigheden gedwongen geen vlees kunnen eten, gaan zelfs wel eens over tot kannibalisme om tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen.
Hoi,
BeantwoordenVerwijderenFijn dat PDF bestand maar een vraagje over slagroom; zit daar ook niet veel suiker in?
Het staat niet helemaal duidelijk in het artikel, maar koop slagroom altijd ongezoet. Dan moet je het nog wel zelf kloppen. Maar door de koffie kun je het ook ongeklopt doen; net zo lekker.
VerwijderenIk zeg altijd als we vegetariërs waren geweest was ons darmstelsel langer geweest. Kijk maar naar koeien of paarden. Carnivoren hebben daarin tegen een kortere darmstelsel zie katachtige of hondachtige en wij mensen zitten er tussen in. Wij zijn omnivoren wij eten vlees,vis en vegetarisch.
BeantwoordenVerwijderenIk ken heel veel mensen die verslaafd zijn aan chocolade,snoep en meer zetmeel troep. Ik ken geen een kipverslaafde,biefstukverslaafde of visverslaafde. Probeer maar eens dit: bak 10 kokoskoekjes met 2 eieren. 80 gram kokosrasp met 2 eieren roer dit door elkaar door hier eventueel wat stevia door. En leg dit op een stukje papier en leg dit op 180 graden 20 min in de oven. Probeer ze allemaal op te eten. Pak de volgende dag een pak (chocolade)koekjes. Je zult merken dat dit een stuk makkelijker gaat.
BeantwoordenVerwijderenZo makkelijk? Ga ik proberen!
VerwijderenOf zelfs nog makkelijker
Verwijderen5 eetlepels kokosrasp
1 ei
stevia
Doe dit in een magnetronbestendige schaaltje en zet dit 1 minuut en 30 sceond in de magnetron. Het gaat rijzen en je hebt een heerlijk zacht cakeje.
Als rood vlees kanker veroorzaakt,waarom hebben de Argentijnen vooral langs de pampa's zo weinig kanker. Zou het niet de hormonen in het vlees kunnen zijn of andere toevoegingen. In Argentinie eten ze alleen maar roodvlees http://vegetarian.procon.org/view.resource.php?resourceID=004716 en http://www.wcrf-uk.org/research/cancer_statistics/bowel_cancer_rates.php
BeantwoordenVerwijderenInteressant artikel in dit kader: http://www.theatlantic.com/health/archive/2014/06/how-americans-used-to-eat/371895/ "How Americans Got Red Meat Wrong - Early diets in the country weren't as plant-based as you might think"
VerwijderenDit klinkt allemaal goed!
BeantwoordenVerwijderenIk zit alleen met 2 vragen: hoe oud werden onze voorouders dan en waar gingen zij aan dood?
In reactie verwijs ik graag even naar een interessant stukje in het boek Body By Science van Doug McGuff en John Little. Hoewel wij geëvolueerd zijn op hun eetpatroon waarschuwen zij in de introductie voor het romantiseren van het bewegingspatroon van onze voorouders en daarbij zeggen zij dat de levensverwachting tot het begin van de 21e eeuw zo'n 47 jaar was.
VerwijderenEen groot gedeelte van deze verkorte levensduur is het gevolg van ziekte, verwonding en perinatale mortaliteit (dus niet aan obesitas, diabetes, kanker, alzheimer etc). Maar veel ook kan worden toegeschreven aan de verhoogde activiteit die nodig was om voedsel te jagen en zoeken. Zo was het heel gewoon dat hun lichaam in het begin van hun veertiger jaren kreupel was van osteoarthritis en andere wear-and-tear issues ten gevolge van het vele bewegen.
Type-foutje; begin 21e eeuw moet natuurlijk begin 20e eeuw zijn! :D
VerwijderenIk heb hier een half jaar ervaringen mee! Echt een aanrader! Ik wil nooit meer anders!
BeantwoordenVerwijderen21ste eeuw? Dat is nu :)
BeantwoordenVerwijderenTypefoutje, moet natuurlijk "begin 20e eeuw" zijn :D
Verwijdereneen paar vragen voor deze beginner met LCHF
BeantwoordenVerwijderenwelke mayonaise mag? of alleen zelfgemaakte?
roomkaas; ik vind alleen monchou of Philadelphia in de winkel. mogen deze beide gebruikt worden?
Zoete aardappel (bataat) mag deze als friet vervanger gebruikt worden ivm vele goede stoffen erin of toch uit den boze?
graag je hulp
gr Yvonne
Dag Yvonne,
VerwijderenJe vraagt wel meteen naar een paar nuances :D
Mayonaise: het probleem met winkel-mayonaise is de vaak toch stiekem toegevoegde suikers en de ontsteking-inducerende plantaardige (maar onnatuurlijke) oliën. Daarom gebruik ik het zelf liever niet en daarom lees je in de LowCarb en Paleo blogs zoveel over zelfgemaakte mayonnaise.
Roomkaas: zoek naar de vetste met zo min mogelijk toevoegingen die je niet kent en let op dat je niet per ongeluk een light-versie meepakt. MonChou en Philadelphia zijn prima, maar ook eigen merken zijn soms goed of zelfs beter wat betreft ingrediënten.
Zoete aardappel: is helemaal paleo! Maar als je probeert af te vallen, diabetes of pre-diabetes hebt, erg gevoelig bent voor zoete dingen of om een andere reden (metabool syndroom, overgewicht, rijk dieet-verleden) probeert je koolhydraten erg laag te houden zou ik het afraden. Ik krijg er zelf heel erg trek van in andere zoete dingen en kom er ook van aan. Het bevat toch relatief veel zetmeel en dat zet je lichaam nu eenmaal erg snel om in suiker. Maar op zich is er verder niets mis met zoete aardappel, ligt dus aan je persoonlijke situatie en doelstelling.
hoe kan het dat ik een pond per week aankom terwijl ik het dieet strik volg?
BeantwoordenVerwijderenDaarvoor kunnen verschillende redenen zijn. Wij zijn geen dokter, zelfs geen diëtist. (Overigens weet ik wel een goede diëtiste, mocht je interesse hebben.) Ik wil je aanraden deze pagina van Diet Doctor goed door te nemen, en dan vooral de 18 tips om af te vallen; http://www.dietdoctor.com/how-to-lose-weight Ik hoop dat je er wat aan hebt. In moeilijke tijden helpt het mij altijd om nog strikter te zijn met koolhydraten (soms zelfs nul!) icm vaste-perioden. Succes!
VerwijderenWaarom staan pastinaak en zoete aardappel bij de te vermijden producten?
BeantwoordenVerwijderenOmdat deze niet laag in koolhydraten zijn en dus niet (regelmatig/in grote hoeveelheden) passen in een Low Carb High Fat levensstijl.
VerwijderenHallo ,
BeantwoordenVerwijderenCpucijners uit blik , kunnen die wel of vallen ze ook onder koolhydraten .?Welke zoetstof zou ik in het begin kunnen te gebruiken om af te kikken ?
Dag Peter,
VerwijderenAlle bonen (behalve sperziebonen) zitten tjokvol koolhydraten in de vorm van zetmelen. Deze zet je wel langzamer om dan die in brood bijvoorbeeld, maar het zijn absoluut geen laag-koolhydratische groenten en als je wilt afvallen zou ik ze zeker vermijden! Bovendien moet je bij alles uit blik erop verdacht zijn dat ze er suiker aan hebben toegevoegd, dus áls je iets uit blik eet: heel goed het etiket bestuderen!
Over zoetstof; liefst zo min mogelijk natuurlijk, maar ik begrijp je behoefte voor een overstap maar al te goed. Probeer sowieso geen zoete drankjes te doen; zoet je koffie en thee niet of steeds minder, drink geen light dranken. Als je gaat bakken gebruik ik altijd het liefste erythritolglycoside met steviolglycosider. Deze zijn onder de zoetstoffen het meest natuurlijk met de minste bij-effecten. Je zoekt vooral erythritol, meestal zit daar een fractie steviol bij om de juiste zoetheid te krijgen. Dan is het vergelijkbaar met suiker in gebruik. Het is in Nederland in elk geval verkrijgbaar onder de naam Sukrin, maar let op, Sukrin heeft ook ándere zoetmiddelen dan alleen erythritol. Wederom: etiketten bestuderen! Of hier kijken/bestellen: https://www.dieetwebshop.nl/search.php?mode=search&q=erythritol&page=1&keep_https=yes (Geen banden met dieetwebshop, ik verdien hier niets aan hoor!)
Maar bedenk wel, met welk zoetmiddel dan ook activeert je beloningscentrum in je hersenen, ook zoetstoffen zijn verslavend en werken afvallen tegen. Sommige mensen komen er zelfs van aan! En ook dieet-frisdranken zijn sterk geassocieerd met diabetes en andere welvaartsziekten. Zoetstoffen zijn ook verre van natuurlijk voedsel en ze bieden ook geen nutriënten. Zelfs natuurlijke zoetmiddelen zoals honing en zoet fruit werden nooit in de hoeveelheden gebruikt en genuttigd waarin we ze hedentendage tot ons nemen!
Ik hoop dat je hiermee wat geholpen bent,
Groeten,
Sietske van Vet Goed!
Dank je wel , daar kan ik wel wat mee . Weet jij of uitgeperste sinaasappels af en toe mogen ?
VerwijderenPeter
Ik zou zeggen dat je die sinaasappel beter in z'n geheel kunt eten dan uitgeperst kunt drinken. Hoeveel sinaasappelsap drink je zo voor het lekker, een glas, twee, misschien drie? Hoeveel sinaasappels heb je daarvoor nodig? Meerdere toch? Kun je die hoeveelheid sinaasappels zo op eten? Waarschijnlijk niet... Dan geeft je lichaam eerder aan dat het wel genoeg is, terwijl als je het drinkt, je ongemerkt grote hoeveelheid zeer toegankelijk gemaakte (door het persen) vruchtsuikers binnen krijgt zonder de vruchtvezels die het verteren van die sinaasappel langzamer doen gaan... Als je je sinaasappeltje perst raak je eigenlijk het goede ervan kwijt en blijft er suikerwater over, met als gevolg weer die hoge bloedsuiker, hoog insuline, aanslag op je lichaam.
VerwijderenEn dan weer; of het mag? Dat bepaal je altijd zelf! Het is niet Low Carb, maar als jij ontzettend geniet van een glas versgeperste sinaasappelsap bij het ontbijt op zondag zal niemand je tegen houden :) En als je gezond en fit bent zal je lijf dat ook nog prima kunnen verwerken ook. Je bent er zelf bij, maar nu weet je ook hoe wij er tegenover staan :)
kan ik honing gebruiken , ik weet namelijk niet of deze suikers hetzelfde negatieve effect hebben, ik eet het graag in mijn kwark of in de koffie en er is mij wel eens verteld dat honing suikers een andere positieve werking hebben.
BeantwoordenVerwijderenWat vreemd, mijn uitgebreide antwoord is verdwenen?
VerwijderenMaar goed, honing is voor je lichaam ook gewoon suiker. Dit past absoluut niet in een LowCarb dieet. En ik zou je zeker willen afraden het te drinken in je koffie of thee. Als je LowCarb eet doe je dat meestal omdat je je insuline-nivo stabiel en laag wilt houden en de nadelige effecten van hoog insuline wilt vermijden (obesitas, diabetes, leverziekte, hart en vaatziekten, alzheimer) of omkeren. Honing verhoogt je bloedsuiker net zo goed enorm als elke andere suiker. Kokosbloesemnectar, agavesiroop, gepureerde dadel, honing... het is voor je lichaam allemaal even funest en past niet in Low Carb. En zeker gedronken suikers hebben een verwoestend effect op het lichaam, vandaar niet in de koffie of thee.
Of je het kunt gebruiken? Dat moet je natuurlijk zelf weten. Het is jouw leven, jouw lijf en jouw dieet :) Als je gezond en fit bent kan je lichaam waarschijnlijk prima omgaan met wat honing zo nu en dan. De positieve werking waarop je doelt zijn de antibacteriele eigenschappen van rauwe (onverhitte) honing die goed voor je zouden zijn. Deze doe je overigens teniet met hete thee of koffie en in de supermarkt is al geen rauwe honing te krijgen. Nou is low carb eten op zichzelf al goed tegen ontsteking en versterkt het immuunsysteem, dus zonder honing is dat antibacteriele effect misschien nog wel beter te bereiken...
Hoi, gaat 'low carb' nou over de koolhydraten, of over de suikers die in koolhydraten zitten?
BeantwoordenVerwijderenGroet, Caroline
Low Carb gaat over carbohydrates, koolhydraten. Deze worden ook wel sachariden genoemd en zijn ketens van suikers. Als je de suikers uit de koolhydraten haalt, blijft er niets over. In feite gaat het dus over allebei want het is hetzelfde. Echter gebruiken we het woord "suikers" vooral voor de snelle bewerkte suikers, de rechte korte ketens, die je bloedsuiker snel doen verhogen en niet zozeer voor zetmelen of complexe koolhydraten en vezels.
VerwijderenHoewel je al veel winst op je gezondheid behaalt als je alleen wat we "suikers" noemen vermijdt, probeer je met LowCarb ook vooral zetmelen en vezels in mindere of meerdere mate te vermijden. Met LowCarb eet je zoveel mogelijk natuurlijke onbewerkte producten en vermijdt je bewerkt eten wat in pakjes, zakjes en met voedingswaardetabel komt. Dat is dus ook brood, rijst en pasta. Ook eet je zo min mogelijk van de zoetere en zetmeelrijke vruchten en groenten, zoals aardappels, bananen, bonen en mais bijvoorbeeld. Zeker als je wilt afvallen of last hebt van met insuline resistentie geassocieerde kwalen (diabetes, hart & vaat ziekten, alzheimer, etc.). Als je gezond en fit bent kun je meer van deze groenten en fruit hebben. De vezels die je eet komen uit groene bladgroenten die je zo veel kunt eten als je wilt en af en toe een kleine portie bessen. In feite gaat LowCarb dus over álle koolhydraten.
Dank je wel voor je uitgebreide antwoord, Sietske.
VerwijderenGroet, Caroline
Geweldige site dit, ik ben sinds een maand bezig met LCHF en bevalt tot nu toe prima. Het afvallen gaat langzaam, maar gestaag (hoeft van mij ook niet snel).
BeantwoordenVerwijderenMijn vraag: ik drink eigenlijk alleen maar water, thee, koffie (2 koppen per dag) en bouillion. Heel soms na het sporten vind ik het lekker om een glas aanmaaklimonade te drinken. Ik drink dan alleen Slimpie. Wat is jullie oordeel over slimpie (zie www.slimpie.com).
Voedingswaarde:
Energie Kj 35
Kcal 8
Vet 0
Waarvan verzadigd 0
Koolhydraten (g) <0.5
Waarvan suikers 0.4
Vezels (g) 0
Eiwit (g) 0
Zout (g) 0.22
Ingredienten:
water
5% vruchtensap uit concentraat (appelsap, aardbeiensap 2%)
voedingszuur (citroenzuur)
zoetstof (cyclamaat, acesulfaam-K, sucralose)
kleurstof (anthocyanen, karamel)
conserveermiddel (E211, E202)
zuurteregelaar (E331)
aroma
Hallo, ten eerste bedankt voor je compliment *bloos* en gefeliciteerd met je succes met LCHF!
VerwijderenJe vraag over Slimpie gaat eigenlijk vooral over zoetstoffen. En zoetstoffen, dat is een controversieel onderwerp wat momenteel in Nederland ook onder vuur staat. Dit omdat voedselfabrikanten het nu toevoegen aan hun pakjes, zakjes, blikken en sauzen in plaats van suiker en we (als populatie, en vooral: onze kinderen!) er zo ongemerkt veel grotere hoeveelheden van binnen krijgen dan we ooit eerder deden. Dit is niet getest en wát er getest is is niet afdoende om te concluderen dat ze veilig, dan wel schadelijk zijn.
Omdat het onduidelijk is, en omdat het een onnatuurlijk toevoeging is aan mijn eten, probeer ik ze zoveel mogelijk te mijden. Een ander punt om bij stil te staan is de mogelijke link met diabetes en sowieso de zoete smaak die kan maken dat je meer gaat "zondigen", meer zoet gaat willen en zo je eigen succes tegenwerkt. Mijn oordeel; maak zoetstoffen geen gewoonte, mijd ze zoveel mogelijk, gebruik ze zeer sporadisch, probeer ze af te bouwen, te verdunnen en uit te faseren. Doe dit zéker als je merkt dat je erop reageert met eetbuien! Of met stagnerend succes met LCHF.
Om nog maar eens naar Diet Doctor te verwijzen: "Artificial Sweeteners are not your friends!" https://www.dietdoctor.com/tip-artificial-sweeteners-are-not-your-friends en als je gewichtsverlies stagneert helpt het vaak om ze uit te bannen. Maar ik geef toe; ik heb nog heel lang light frisdrank gedronken en gebruik nog met enige regelmaat erythritol gebaseerde zoetstoffen in baksels... wetende dat ik daarmee misschien een stapje terug doe, en daarvoor corrigerend de andere dagen. Zo moet ieder z'n eigen afweging en keuze maken. Maar nu ben je in ieder geval geïnformeerd :) "Heel soms na het sporten" klinkt als sporadisch. Hebben ze in Nederland ook al ongezoet water met aroma? Misschien is dat een andere optie...
Wat is Oopsie brood?
BeantwoordenVerwijderenHoi, oopsie broodjes zijn een soort Low Carb broodjes gemaakt van ei en kaas. Je vindt een link bij de verzamelde recepten (bovenaan de pagina in het menu) naar een recept ervan, of hier: https://snapguide.com/guides/make-lchf-oopsie-bread/
VerwijderenIk heb ook in de bovenstaande pagina's de woorden "oopsie broodjes" een link gemaakt naar het recept.
Groeten,
Sietske
Hoi,
BeantwoordenVerwijderenWat zou een goed ontbijt kunnen zijn voor het sporten?
En, erg uit nieuwsgierigheid, hoeveel eieren eten jullie per week?
Dag Mieke,
VerwijderenWij zijn geen sport-coach en ook zelf geen intensieve sporters dus eigenlijk kan ik er weinig over zeggen. Het beetje sporten dat we doen, work-outs van push-ups, pull-ups etc. doen we het liefst op een lege maag! En daarna lekker groot bord bacon & eggs of hamburgers! Dat is voor het sporten natuurlijk een beetje zwaar, zeker als je gaat hardlopen oid. Misschien een bakje Griekse volvette yoghurt met wat zaden en bessen?
Hoeveel eieren per week varieert een beetje met hoe we eten. We houden ervan om met eieren te lunchen, mijn man eet er dan 5 en ikzelf 3 a 4. Maar hoeveel dat er per week zijn ligt eraan hoeveel dagen we vasten. En momenteel doen we mee met www.nequalsmany.com en eten we helemaal geen eieren, maar die voeren we nadien weer in hoor! Niets zo lekker als een gebakken eitje met spek! :)
Hoi Sietske en Bas, dankjewel voor het overzicht van het LCHF-dieet. Heel toegankelijk op deze manier!
BeantwoordenVerwijderenIk heb een vraag over ui en prei, dit groeit ónder de grond, maar lijkt me wel gezond en toegestaan. Zijn deze groenten OK?
En hoe zit het met (rode) paprika's? Die groeien boven de grond maar bevatten aardig wat koolhydraten. Je proeft ook hoe zoet ze zijn.
Is er ergens een uitgebreidere lijst van wel-of-niet-te-eten groenten?
Alvast bedankt, Marjolein
Dag Marjolein, voor meer gedetailleerde informatie over groenten kun je het beste op Diet Doctor kijken, daar staan hele mooie infographics. Deze link leidt je er direct naar toe: https://www.dietdoctor.com/low-carb/vegetables
VerwijderenGroeten,
Sietske
Welke mayonaise kan ik het beste gebruiken in dit dieet? En mag Fritessaus ook?
BeantwoordenVerwijderenDag Rene, hier geldt bovenal: etiketten lezen! Voor zover ik weet is fritessaus een magere variant van mayonaise en dat betekent meestal een hogere bewerkingsgraad. Ze halen het vet eruit, maar dan smaakt het niet goed meer, dan moeten er andere ingrediënten bij en wordt meer suiker, MSG en zout toegevoegd. Ik zou zoeken naar een mayonaise met zo min mogelijk ingrediënten, die ik allemaal ken en als veilig beschouw en waar geen suiker aan is toegevoegd en die een laag gehalte koolhydraten heeft. Ik herinner me dat ik toen ik Nederland woonde vaak Zaanse Mayonaise gebruikte en Hellman is geloof ik ook wel oké, maar dat kan inmiddels veranderd zijn. Tegenwoordig maak ik altijd mijn mayonaise zelf met een ei, mosterd (zonder suiker), citroenconcentraat, zout en hele milde olijfolie. Succes met zoeken!
Verwijderen